Geodéziai pontjegyzék

Műveletek

Pont kijelölése térképen

A kívánt pont dupla kattintással jelölhető ki a térképen. A dupla-kattintás után a lila háromszög piros színűre vált. A kijelölt pont a pontlistában is kijelölté válik (pipa). A Pontadatok fülre kattintva olvashatók a pont adatai, a Helyszínrajz fülre kattintva pedig a helyszínrajza válik láthatóvá! Figyelem: Vigyázzuk, arra, hogy miközben az egérkurzort a térképablakból a bal oldali fülek felé mozgatjuk, az egérkurzort ne vigyük egy másik pont fölé, mert akkor ennek az adatait illetve helyszínrajzát fogjuk látni! Ha több pont nagyon közel van egymáshoz, akkor csak a felül levő jelölhető ki a térképen, az alul levő a pontlistában jelölhető ki. (Lásd Pont kijelölése pontlistában)

Kijelölt pont

Kijelölt pont

Pont kijelölése pontlistában

A pontlistában kattintsunk a kívánt pont mellett balra eső kis négyzetre. Ekkor a négyzetben egy pipa jelenik meg. Az így kijelölt pont a listában aktuális pont lesz, a pont azonosítója szürke háttérrel jelenik meg. Egyúttal a térképablakban a program a kijelölt pontra pozicionál és azt piros-sárga villantással jelzi. Az aktuális pont a többi fölé kerül.

Kijelölt pontok listája

Kijelölt pontok listája

Pontok tallózása

A pontok között tallózhatunk a térképablak csúszkáinak mozgatásával vagy a pontlistában a kívánt pont azonosítójára kattintva. Ekkor a kattintott pont nem lesz kiválasztva (nem jelenik meg a pipa), de a térképablakban megnézhetjük a pont pozícióját. A kattintott pont azonosítójának háttere szürkére változik. A tallózás egy másik módszere az, hogy a pontlistában állva a kurzorvezérlő gombokkal megváltoztathatjuk az aktuális pontot. Mindegyik esetben a térképen láthatjuk az aktuális pont helyzetét. Az aktuális pont a többi fölé kerül.

Pont és adatainak nyomtatása

A program lehetőséget biztosít arra, hogy a pontlistában pipával megjelölt pontok adatait, helyszínrajzát, térképi helyzetét A/4 oldalra kinyomtassa. A nyomtatás előtt egy előnézeti képen megnézhetjük nyomtatásunk végeredményét. A nyomtatási előnézet előállítása eléggé memóriaigényes program, ezért javasoljuk, hogy egyszerre csak néhány pont legyen nyomtatásra kijelölve a pontlistában. A nyomtatáshoz tehát jelöljünk ki pontot vagy pontokat a pontlistában, vagy a térképen és Térkép/Nyomtatás menüpontot válasszuk ki. Ekkor megjelenik a Nyomtatás ablak.

Nyomtatási előnézet

Nyomtatási előnézet

Pontok / Frissítés gomb

Alapértelmezésben azok a pontok kerülnek kinyomtatásra, amelyeket a főablak pontlistájában kijelöltünk. Ezen kiválasztásokat itt szűkíthetjük. A gombra kattintva, megjelenik a Kijelölt pontok ablak.

Kijelölt pontok listája

Kijelölt pontok listája

A listában kijelölve láthatjuk az előzőleg a pontlistában kijelölt pontokat, a többi pont nem elérhető. Ha valamelyik korábban kijelölt pontot nem akarjuk nyomtatni, akkor ebben az ablakban megszüntethető a kijelölés. Az előnézeti ablak frissítéséhez ezt az ablakot az OK gombbal be kell zárnunk.

A hozzászólások lezárásra kerültek.