Geodéziai pontjegyzék

Bezárás gomb

Ezzel a gombbal bezárhatjuk a nyomtatási előnézet ablakot.

Szög- és távolságmérő kisalkalmazás

A beépített kisalkalmazás lehetővé teszi, hogy bizonyos korlátok között két pont között meghatározzuk a távolságot illetve az első pontból a másodikba mutató irány irányszögét. Ha a két pont különböző sávba esik és egyik sem esik a 17 – 19 földrajzi hosszúsági fok által megadott területre, akkor a távolság illetve az irányszög értéke helytelen lesz.

Az előbbi korlát alá nem eső esetekben a program szükség szerint az egyik pont y koordinátáját átszámolja a másik sávba, amely szükséges ahhoz, hogy helyes irányszöget és távolságot kapjunk. Az átszámolt koordinátát piros színnel jeleníti meg.

Két felvett pont után a Számol gomb segítségével elvégezhető az irányszög és a távolság kiszámítása, a számolt adatok illetve a két pont azonosítója pedig felkerül a listába. A listából bármikor törölhetünk egy kijelölt tételt, törölhetjük az összeset vagy fájlba menthetjük a listát.

A kisalkalmazás használatához kattintsunk az Irányszög/Távolság fülre.

Irányszög/távolság kisalkalmazás

Irányszög/távolság kisalkalmazás

Két pontkijelölési technikát használhatunk:

  • Vonalas: Két pont felvétele után a harmadik kijelölésekor a második lesz az első és legutoljára kiválasztott a második. Ezzel a módszerrel egy útvonal töréspontjaira számolhatunk szöget és távolságot.
  • Sugaras: Két pont felvétele után a harmadik kijelölésekor a harmadik pont a második helyére kerül. Ezzel a módszerrel egy adott pontból több másik pontra számíthatunk irányszöget és távolságot.

Pontok felvétele

Kattintsunk egymás után két pontra a térképen. Mindegyik kattintás előtt betölthetünk tetszőleges térképet, azaz az előbb említett korlátok mellett kijelölhetünk két tetszőleges pontot.

Irányszög/távolság mérése

Irányszög/távolság mérése

Irányszög és távolság számolása és listába tétele

Két kijelölt pont után kattintsunk a Számolás gombra, ekkor a kisalkalmazás elvégzi a számítást és a számolt adatok, illetve a két pont azonosítója pedig felkerül a listába.

Tétel vagy tételek törlése a listából

Ha egy tételt szeretnénk törölni, jelöljük ki azt a listából. Majd kattintsunk a Törlés gombra. A listát kiüríthetjük az Ürítés gomb segítségével.

Mérési pont kijelölés

Mérési pont kijelölés

Lista mentése fájlba

Pontlista fájlba mentése

Pontlista fájlba mentése

A listát a Mentés gombbal menthetjük el egy szöveges fájlba, amit utána tetszőlegesen szerkeszthetünk, illetve kinyomtathatunk. A nyomtató tájolását célszerű fekvőre változtatni.

A hozzászólások lezárásra kerültek.