Óvodai tervezések

Az Óvodai Tervezések programcsomag óvónók részére készült a napi nevelési és tanulási tervezések megkönnyítésére.

Bevezető

Az óvónők a napi munka után odahaza vagy az óvodában íróasztal mellett készítik el terveiket, sok könyvet és egyéb segédanyagot átnézve gyűjtik ki a tervben felhasznált adatokat. Az óvodákban a tanulás és nevelés tervezését különböző módon oldják meg. A feladat egyik fő része az volt, hogy a számítógép segítségével olyan táblázatot alakítsunk ki, amely egyrészt megfelel az előírt szakmai követelmények szabta felépítésnek (adott a táblázat sor- és oszlopfejléce), másrészt rugalmasan bővíthető, csökkenthető a vertikális mérete, könnyen áttekinthető, egységes formátumú.

Ugyanakkor nem elhanyagolható követelmény volt, hogy a táblázatok kitöltéséhez segédanyag, afféle gyűjtemény is legyen kéznél a pedagógus számára, amelynek segítségével rugalmasan alakíthatja ki az elképzelésének megfelelő tervet. Az összegyűjtött segédanyag mellett saját, nagyon egyszerűen szerkeszthető, a munka közben bővíthető segédanyagot is hozzá lehet adni. Így az óvónő saját koncepciójának megfelelően alakíthatja segédanyag gyűjteményét.

Az Óvodai tervezések Word szövegszerkesztőre készült programcsomag korábbi verzióinak használatához okvetlen szükség volt Windows operációs rendszerre illetve a Word szövegszerkesztőre és nyomtatás céljából egy csatlakoztatott és beüzemelt nyomtatóra. Emellett a felhasználó pedagógusnak szüksége volt a Windows operációs rendszer kezelésének alapismereteire (program elindítás, másolás, műveletek a párbeszédpaneleken, stb.) illetve a Word szövegszerkesztő használatának alapjaira (fájl megnyitása, elmentése, nyomtatása, alapvető szerkesztési ismeretek, stb.). Ezeket egy egyszerű felhasználói könyv vagy tanfolyam keretében lehet elsajátítani.

Jelenleg azonban másféle operációs rendszerek is elterjedtek, ilyen például a teljesen ingyenesen használható Linux operációs rendszerek, amelyek ma már jelentős mértékben elterjedtek. A Linux operációs rendszer alatt is használhatók fejlett szövegszerkesztők, amelyek működése nagyban hasonlít a Word szövegszerkesztőhöz és olvassák is az azon készült fájlokat. Mindezek ellenére célszerű volt egy olyan Óvodai tervezések program kifejlesztése, amely futtatható mind Windows mind Linux operációs rendszereken és nincs szükség szövegszerkesztőre, a programmal összeállított dokumentumból PDF formátumú kimenet készíthető, amely megnyitható, nyomtatható bármely operációs rendszer alatt. Ennek a szakszóval platformfüggetlenségnek azonban ára is van. Az Óvodai tervezések program Java programozási nyelven készült, a Java programok futtatásához egy futtató környezetre van szükség, ez azonban ingyenesen beszerezhető és telepíthető mind a Windows mind a Linux operációs rendszerre és így ugyanaz a program futtatható mindkét operációs rendszeren.

A hozzászólások lezárásra kerültek.