Óvodai tervezések

Programablak áttekintése

Először tekintsük át a programablak egyes részeit.

Programablak

Programablak

Piros keretek
 1. Menürendszer. A legfelső szint a menüsor, ahol jelenleg három menüt látunk. Fájl, Műveletek, Súgó. A menükre kattintva almenüpontok, esetleg ezeken belül további almenüpontokat látunk, mindegyik egy-egy utasítást jelent. A menük és almenüpontok között az egérrel tudunk navigálni. Billentyűzettel egy menüt úgy tudunk megnyitni, hogy az Alt gomb lenyomásával együtt a menüszöveg aláhúzott betűjének megfelelő kisbetűs billentyűt nyomjuk le. Például a Kilépés menüpontot az Alt + f majd a k billentyűsorrend jelenti. A menürendszerben a fel, le, balra, jobbra billentyűkkel tudunk navigálni.
 2. Kezdődátum beállítása, ahol egy naptárban a hétfői napot tudjuk beállítani, még akkor is, ha nem egy hétfői napra kattintunk. A program alapértelmezésben az aktuális hét hétfőjét állítja be. A program figyeli, hogy a kezdődátum mindig korábbi dátumot képviseljen, mint a végdátum.
 3. Végdátum beállítása, ahol egy naptárban a pénteki napot tudjuk beállítani, még akkor is, ha nem egy pénteki napra kattintunk. A program alapértelmezésben az aktuális hét péntekjét állítja be. A program figyeli, hogy a végdátum mindig későbbi dátumot képviseljen, mint a kezdődátum.
 4. A Tanulás (Tanulás tervezése) és a Típus (Nevelési lehetőségek) lista a tervezőtáblázat oszlopfejléceit jelenti. Ezekből mindig egy van kiválasztva.
 5. A Felépítés (Tanulás tervezése) és az Elem (Nevelési lehetőségek) lista a tervezőtáblázat sorfejléceit jelenti. Ezekből mindig egy van kiválasztva.
 6. A korcsoport választás kötelező, ha a Felépítés listában a Téma (Tanulás tervezése), az Elem listában a Tevékenység (Nevelési lehetőségek) van kijelölve. Ez azért van, mert a Téma és a Tevékenység további három sort képvisel (3–4, 4–5, 5-7 éves korcsoport) Azt mondhatjuk tehát, hogy egy táblázatcellát az oszloppal, a sorral és a korcsoporttal tudjuk egyértelműen beazonosítani. Tekintsük az alábbi Nevelési lehetőségek üres táblázatát. A táblázatfejlécek szürke háttérrel jelennek meg.
  Üres táblázat

  Üres táblázat

 7. A Választható elemek a gyári illetve a saját összeállított adatbázisból kerülnek be a listába. A gyári elemek piros színnel, a saját elemek kék színnel jelennek meg.
 8. A Felvett elemek listába az egyes elemeket a Választható elemek listából és az Egyedi szövegelem beviteli mezőből vihetjük be kiválasztással és a Felvétel gomb segítségével. Törölni pedig Törlés gombbal lehet, ilyenkor a kiválasztott elem felkerül a Választható elemek listába. Az egyedi szövegelemet pedig opcionálisan a saját adatbázisunkba is felvehetjük.
 9. Az Egyedi szövegelem mező segítségével saját elemeket tehetünk a Felvett elemek listába, ha az adatbázisba is elmentjük, akkor a legközelebbi új dokumentum létrehozásakor ezek is bekerülnek a Választható elemek listába.

Zöld keretek
Programablak

Programablak

 1. Kezdődátum kiválasztásához a naptárelem megnyitása
 2. Végdátum kiválasztásához a naptárelem megnyitása
 3. Beolvasás gomb. A megfelelő sor-, oszlop (és esetleg a korcsoport) kiválasztásnak megfelelő elemekkel tölti fel a Választható elemek listát a gyári és a saját adatbázis összefésülésével.
 4. Felvétel gomb. A Választható elemek listában kijelölt elemeket helyezi át a Felvett elemek listába. A kijelölést végezhetjük billentyűzet használat nélkül (egy elem kiválasztása) vagy a Control gomb lenyomásával együtt több, akár nem egymás alatt levő elemet választhatunk ki vagy a SHIFT gomb lenyomásával egymás alatti több elemet is kiválaszthatunk.
 5. Törlés gomb. A Felvett elemek listából tudunk törölni elemeket, amelyek visszakerülnek a Választható elemek listába. A kijelölést végezhetjük billentyűzet használat nélkül (egy elem kiválasztása) vagy a Control gomb lenyomásával együtt több, akár nem egymás alatt levő elemet választhatunk ki vagy a SHIFT gomb lenyomásával egymás alatti több elemet is kiválaszthatunk.
 6. Felvett kiegészítése gomb. A Felvett elemek listában kiválasztott egy elemet egészíthetjük ki további szöveggel, illetve, ha már volt kiegészítés az adott elemben, akkor ezt a kiegészítést szerkeszthetjük. Például, ha a Nevelési lehetőségeknél az Elem listából az Egyéni bánásmód van kiválasztva, az ennek megfelelő elemek közül veszünk fel elemeket, akkor ezeket az elemeket gyermeknevekkel egészíthetjük ki (Érkezésnél segítséget igényel: → Érkezésnél segítséget igényel: Kis Pista, Nagy Mari).
 7. Felvétel gomb. A beírt egyedi szövegelemet viszi át a Felvett elemek listába és kiüríti a beviteli mezőt.
 8. Mégsem gomb. Kiüríti az Egyedi szövegelem mezőt. Ha volt benne szöveg, az nem kerül át a Felvett elemek listába.
Kék keret

1. Adatbázisba opciómező. Ha be van jelölve, akkor az Egyedi szövegelemben levő szöveg a Felvett elemek listába bekerülésével egyidejűleg a saját adatbázisba is bekerül és a későbbiek során újra felhasználható.

A hozzászólások lezárásra kerültek.