Óvodai tervezések

Új dokumentum létrehozása

Új dokumentumot a Fájl → Új tervezés menüpontnál hozhatunk létre és választhatunk, hogy Tanulás vagy Nevelés típusú dokumentumot hozunk létre a programmal, mindkettőhöz egy-egy almenüpont tartozik.

Új dokumentum

Új dokumentum

Eredményül egy üres dokumentumot kapunk (a Választható és a Felvett elemek listája üres), ahol már bal oldalon be van jelölve a két lista első eleme. A munkát el is kezdhetjük a korcsoport kiválasztásával és a Beolvasás gomb segítségével, amely betölti a Választható elemek listájába az adatokat.

Elmentett dokumentum megnyitása

A Fájl → Megnyitás menüponttal a korábban elmentett dokumentumok egyikét beolvashatjuk. A menüpontra kattintás egy ablakban megnyílik az a könyvtár, amelybe a dokumentumokat menti a rendszer. A Tanulás tervezése dokumentumok a tanterv, a Nevelési lehetőségek dokumentumok a nevleh alkönyvtárban vannak. Az alkönyvtárakon belül a egyes dokumentumok neve alapján választhatjuk ki megnyitandó dokumentumot. A fájlnév tartalmazza az adott dokumentumhoz tartozó kezdő- és végdátumot, így könnyen kiválaszthatjuk a megfelelőt (példa: tanterv_2014-06-02_2014-06-06.dat) A program betölti az adott dokumentumot és alaphelyzetbe áll. Ez azt jelenti, hogy betölti az első cella tartalmát a Felvett elemekhez (ha ott voltak adatok) és betölti az adatbázisból a megfelelő adatokat a Választható elemek listába, kivéve azokat, amelyek a Felvett elemek listában vannak. Ezen kívül bejelöli a korcsoport első elemét is (3-4 éves). Ez a kiindulópont.

Munka a dokumentummal

Egy létrehozott vagy betöltött dokumentummal végzett munka azt jelenti, hogy a kezdő- és végdátum beállítása után az egyes cellákba elemeket veszünk fel vagy módosítjuk a cellákban levő adatokat. A cellában levő elemeket a Felvett elemek lista mutatja. Ezekhez hozzáadhatunk új elemeket, törölhetünk elemeket, az elemekhez kiegészítő szövegeket írhatunk, a kiegészítéseket megváltoztathatjuk, törölhetjük. A program a memóriában tárolja a változtatásokat.

Kezdődátum

Kezdődátum

Végdátum

Végdátum

Dokumentum mentése

A Fájl → Mentés menüponttal az aktuális dokumentumot elmenthetjük. A Tanulás tervezése dokumentumok a tanterv, a Nevelési lehetőségek dokumentumok a nevleh alkönyvtárban kerülnek mentésre. A fájlnév tartalmazza az adott dokumentumhoz tartozó kezdő- és végdátumot, így később könnyen kiválaszthatjuk a megfelelőt betöltésre (példa: tanterv_2014-06-02_2014-06-06.dat). A mentés előtt a kezdő- és végdátum megváltoztatása után új névvel menthetjük a dokumentumot. Ez azt jelenti, hogy adott esetben előre is dolgozhatunk, vagy egy már létrehozott dokumentumot betöltünk, kisebb módosítás után új kezdő- és végdátumot megváltoztatjuk és elmentjük, akkor a munkánkat jelentősen fel tudjuk gyorsítani. Célszerű egy-egy cella végleges tartalmának összeállítása után elvégezni a mentést.

Dokumentum bezárása

A Fájl → Bezárás menüponttal tudjuk bezárni az adott dokumentumot. Ha nem mentett módosítás van a dokumentumban, a program rákérdez a mentésre és szükség esetén elvégzi azt. A dokumentum bezárás után a program alaphelyzetbe kerül. Betölthetünk szerkesztésre másik dokumentumot vagy újat hozhatunk létre.

A hozzászólások lezárásra kerültek.